هایپرپرولاکتینمی چیست؟

هایپروپرولاکتینمی شرایطی است که در آن فرد دارای سطح هورمون پرولاکتین بالاتر از حد طبیعی است. عملکرد اصلی پرولاکتین تحریک تولید شیر مادر پس از زایمان است ، بنابراین سطح بالای پرولاکتین در بارداری طبیعی است. پرولاکتین همچنین بر میزان هورمون های جنسی (استروژن و تستوسترون) در زنان و مردان تأثیر می گذارد. پرولاکتین توسط غده هیپوفیز ، اندامی به اندازه نخود در قاعده مغز ساخته می شود.

چه عواملی باعث ایجاد هیپروپرولاکتینمی می شود؟ یکی از دلایل عمده پرولاکتین بالای خون ، رشد یا تومور در غده هیپوفیز به نام پرولاکتینوما است. تومور مقدار زیادی پرولاکتین تولید می کند. این تومورها می توانند بزرگ یا کوچک باشند و معمولاً خوش خیم هستند ، به این معنی که سرطانی نیستند. تومورهای کوچک (کوچکتر از یک سانتی متر) میکروپرولاکتینوما نامیده می شوند و تومورهای بزرگتر (بیش از ۱ سانتی متر) ماکروپرولاکتینوما نامیده می شوند. تومورهای بزرگ همچنین می توانند باعث سردرد ، مشکلات بینایی یا هر دو شوند. پرولاکتینوما در زنان شایعتر از مردان است و بندرت در کودکان مشاهده می شود.

 علائم هیپرپرولاکتینمی چیست؟ زنان و مردان ممکن است ناباروری ، کاهش میل جنسی و پوکی استخوان داشته باشند. علاوه بر این ، زنان ممکن است: خشکی واژن که منجر به درد در طی مقاربت  شود و مشکلات قاعدگی – نداشتن دوره یا دوره نامنظم و تولید شیر در بانوان شود در  مردان نیز ممکن است منجر به اختلال در نعوظ – مشكل در نعوظ يا نگهداري نعوظ، بزرگ شدن سینه  به نام ژنیکوماستی و کاهش عضلات و موهای بدن شود.